Hager, haging og hagetrender

Hager tar jo tid å utvikle, de skal bygges, stelles og gro til. Til tross for at vi har mindre plass og vil flere dyrke selv og ha en hage. Hager og haging blir etablerte begreper og det gleder oss hagefolk at flere nye kommer til.

Selv om en del tv-serier viser til hager som anlegges i løpet av et par dager, er dette urealistisk for en vanlig hageeier og heller ikke ønskelig. Blant annet er ikke utvalget av nesten fullvoksne planter så stort her i landet, men det kommer nok. Store planter som flyttes slik vi ser der krever mye ettersyn og stell for å klare seg så her må vi ha hjelp av anleggsgartnere som kan dette.

Naturhagen

En villmarkshage med gress, stauder og plass til folk

Vi vil dyrke mat, frukt og bær

Interessen for å dyrke egen mat stadig øker. Jeg tegner hager med Bærbusk-hekker og dyrkingshager, det er hva hageierne ønsker seg. Frukttrær blir valgt for å skjerme for innsyn og vind istedenfor den ensformige hekken. Grønnkål og busktomat blir plantet i krukker på verandaen. Utvalget av matplanter som også har en dekorativ funksjon, blir stadig mer spennende. Tomat, Aubergin og Chili får vi nå kjøpt med frukten på.

Grønnkål

Grønnkål i krukke. er den ikke flott?

Vi får planter tilpasset dyrkning på liten plass. Espalieret frukttrær og trær som bærer frukten rett på stammen krever ikke store plassen. Blåbærbusker som hekk er det siste på markedet. Vi oppfordres også til å prøve ut bærbusker og frukttrær i krukker.

Hageliv på Facebook

Hagegruppene på Facebook viser ofte til dem som har samlet frø fra planter og frukter og sådd selv. Å eksperimentere og leke er lov og gøy. Resultatene er flotte, vi får se bilder av hvordan det blir og diskusjonene er heftige på hva resultat de får og hvor bra eller dårlig eksperimentene er. Interessen er økende mye mulig på grunn av muligheten for å følge hagefolk i alle stadier og nivåer av kunnskap. På Facebook har vi noen virkelig kunnskapsrike som er helt suverene på å kommentere og veilede så det faglige nivået blir godt. Jeg heier på dem. De løfter nivået konstant med sin iver og glede og iver å dele sin kunnskap.

Lekeplass

Lekeplass med klatrevegg og hage til dyrkning

Barnefamilier vil leke i hagen sin. Dyrke selv, ha smådyr og bruke rommet som hagen jo er. Vi tar inneaktiviteter med ut. Vi bygger bakerovner og utekjøkken. Hagestuer, markiser og varmeovner forlenger sesongen. Jeg er en av dem som mener vi må ut i frisk luft og hagen er en kortreist aktivitet for folk i alle aldre. Den er en samlingsplass for både unge og gamle og så treffer vi naboen når vi er ute og i aktivitet. Den nabopraten over gjerdet er verdifull og sosial på mange plan. En bålplass forlenger sesongen og er en flott samlingsplass på kvelden, og særlig om vinteren.

Hagehus og vann står på de fleste sin ønskeliste. Her kan vannspeilet bli bålplass på kvelden

Trender i hagen

Planter som produserer mat er en ting. Blomsters popularitet varierer på type blomster. I fremtiden tror jeg vi vil se flere og mer fargerike blomster som for eksempel Zinnia. Meget mulig markedet for sommerblomster øker. I Storbritannia vil de plantene som de store hageguruene prater frem selvfølgelig være de mest populære.

Vi inspireres av våre reiser, interiør og hageblader og hageprogrammene på Tv, som har mye stoff fra utlandet. Det er ikke noe problem å få tak i Bambus, Bananpalme, prydgress av mange slag og f.eks Kanna som alle er planter som gir et frodig eksotisk uttrykk og også en rask skjerming for innsyn. Bambus og prydgress er supre planter for skjerming på verandaen. Dekke som stein, tre og planter som erstatter plen er også en ny løsning i hagene. Våre hager er generelt så små nå at plen er ikke noe vi ønsker å bruke for mye plass på.

Krypfjør eller Tråkkbregne som den også kalles, kombinert med store tråkkheller er et fint alternativ til plen. Planten legger seg myk og tykk rundt steina og dette passer like godt i en Cottage-hage som en Japanskinspirert hage.

Bålplass

En bålplass er det alltid plass til og så rammer vi det hele inn med planter

Å dyrke økologisk blir en selvfølge for den nye generasjonen hagefolk. Vi vil ha giftfrie produkter til hagen og maten vår. Vi vil at barna våre og dyra våre skal leke i en giftfri hage. Jeg håper og tror vi snart slutter å kjøpe disse meningsløst dyre produktene for å sprøyte på bier og andre levende vesener som skulle dukke opp i hagen vår. Disse er jo nyttedyr i hagen og heldigvis kan vi mer om dem nå enn tidligere. Jeg tror og håper fordi vi er nødt, at alle hageeiere vil slutte å etterspørre gift til hagen. Har du ei rose som krever sprøyting så riv den opp med rota og brenn den.

Roundup vi hagefolk kjøper er så svak og koster det mer enn en sekk god kukompost, som ville gjort plantene dine sterkere og flottere. Vi vil jo ike ha gift i hagen vår, vil vi vel?

Måtte vi også få øynene opp for alle disse plastmøblene, som igjen blir et avfallsproblem av dimensjoner når de falmer eller revner, etter særdeles kort tid. For hvem har plass til å lagre store hjørnesofaer og spisestuer inne om vinteren?

Hagebøker som er nye i år

For meg som designer hager er årets hagebok Gardenista. Der har de vist frem hagene til kjente arkitekter og designere som også har satt sitt preg på hagen sin. Boken har inspirerende ideer og bilder av design og løsninger jeg ikke har sett andre steder.

Claus Dalby har arbeidet med en bok som viser hager han siste året har besøkt i Skandinavia. Den boken er en flott inspirasjonskilde og idebank for hageierne.

Barbeintihagen er både inspirerende og lærerik for oss hagefolk. Her får du tips og gode råd om alt fra planlegging, dyrking og plantevalg, til stell og kos.

Morten Kr. Bragø har også gitt ut Hageboka – Enklere blir det ikke. Han formidler plante- og dyrkningsglede og hvordan gjøre det enkelt og fritt for unødvendige hjelpemidler som duk, gift og bark med mer. Og det blir gjort på en enkel og forståelig måte.

Sist, men ikke minst Tommy Tønsberg har skrevet en bok for hagens 12 måneder: Min Hagekalender. Løp og kjøp på nettsiden til Tommy og Kenneth, Garden Living

Da gjenstår det bare å ønske dere alle gode hagefolk god helse og et  riktig godt hageår ! ')}

Pin It on Pinterest

Share This