Vil du være lykkelig en dag, så drikk deg full.
Vil du være lykkelig et år, så gift deg.
Vil du være lykkelig resten av ditt liv, så få deg en hage.
Kinesiske ordtak

Dette ordtaket har vi som driver med hage hørt mange ganger og kan det vel snart utenat. Og vi vet at det stemmer, for oss. Men la oss se litt nærmere på å finne roen og lykke i hagen. Henger det virkelig så godt sammen? Er det så enkelt at søker du roen så er det å ha en hage, svaret?

Hva er lykke og hvor finner vi den?


Liv Haugland's lykkelige damer, her på leting etter håpet
Liv Haugland’s lykkelige damer, her er ei ute på leting etter håpet

Forskning viser at det finns jordbakterier som påvirker lykkesenteret i hjernen. Vi blir glade av å jobbe med jorda. Bakteriene vi da utsetter oss for gir oss et bedre immunsystem. Barn som utsettes for disse bakteriene, som får lov å grave i jorda og bli møkkete på hendene, vil dra den fordelen det er med seg i voksen alder.

Men det er ikke bakterier og sykdomsresistanse som er fokuset vårt når vi går ut i hagen.

Disse tomaten har vi laget selv helt fra starten av

De fleste hager ligger nær huset vi bor i, så hagen er lett tilgjengelig og en kortreist aktivitet.

Vi kommer oss ut i frisk luft og gjør noe, enten alene eller sammen med familie, barn eller venner. Vi hagefolk treffer oftere naboen over gjerdet. En verdi i seg selv. I hagen skaper vi noe, vi sår, venter på en blomstring, rydder og steller. Vi nordmenn sier vi koser oss og danskene hygger seg, og britene potter around, det er jo bra. Det er ikke helt uten grunn disse ordene er blitt et begrep og populære hashtags på instagram.

Å ha noe å se frem til gir glede og energi. Å ha en reise å se frem til er flott, men en blomstring eller spire i hagen er mer enkel og overkommelig for de fleste.

Utsikten fra morgenkaffeplassen = lykkestund
Utsikten fra morgenkaffeplassen = lykkestund

Vi gleder oss til endringene i årstidene, vi ser planter vokse og utvikle seg. Fornyelse er vi vitne til hele tiden. Hagen planlegges og drømmer realiseres.

Vi skaper noe som helt og holdent er vår ide og vi gjør det ute i frisk luft.

Et drivhus eller hagebod er som en lekestue for voksne. Her gjør vi ting uten press til resultater eller leveringsfrister, bare helt etter eget hode.

Hagefolk har også sine nedturer, tap og dramaer. Brunsnegler, ugras, regn og frost i mai, snø i juni, Liljebiller og roserust. Jeg kunne listet opp mange flere. Det skaper følelser, engasjerer og vi kjemper for å redde det vil elsker, på vårt nivå. Hagefolk kan smile av seg selv.

I programmet Typisk deg med Petter Scherven, 1 februar, var temaet Lykke og genetikk. Hva er lykke og hvordan finner man den? Grundig research og flotte folk fikk uttale seg og mye klokt ble sagt.

Konklusjonen ble at skulle man bli lykkelig, må man som det kinesiske ordtaket sier: skaffe seg en hage.

«Alle som arbeider med jorden er lykkelige. Naturlig nok. Hemmeligheten med livet er å arbeide med hendene i jorda».

«Universelt på tvers av kulturer og nasjonalitet er hagearbeid det som jevnt over gjør folk glade.» konkluderer Tim Spector, Professor i genetisk epidemiologi – King’s college.

Og Petter Scherven summerer det hele opp med følgende: «Hvor lykkelig du er har litt med penger å gjøre, litt med gener å gjøre men aller mest med hvor mye hagearbeid du gjør.

Så da er det bare å stikke fingeren i jorda»

Min Strandhage
Min Strandhage

Og til slutt:  det gjorde meg så glad å høre dette

Pin It on Pinterest

Share This